Bloedbad Oradour-sur-Glane (Frankrijk)

Op 10 juni 1944 vond in het Franse plaatsje Oradour-sur-Glane iets onmenselijks plaats. Het complete dorp, waar op dat moment bijna 650 mensen aanwezig waren, werd door de nazi’s uitgemoord. Totaal onverwachts werd het dorp omsingeld, mensen werden uit hun huizen gedreven en wie te ziek was of niet mee wilde gaan werd ter plekke afgeschoten. Mannen, vrouwen, kinderen; niemand bleef gespaard. Op het dorpsplein werd iedereen verzameld en ondertussen werd de rest van het dorp geplunderd. Nadat de vrouwen en kinderen naar de kerk waren gebracht gebeurde het verschrikkelijke, het executiesignaal werd gegeven. De mannen werden met het gezicht naar de muur doorzeefd door mitrailleurs. Vrouwen en kinderen werden in een kerk vergast met dikke zwarte rook. Voor de zekerheid werden er nog wat granaten naar binnen gegooid waarna het hele dorp in brand werd gestoken. Een oorlogsmisdaad, zo werd het jaren later gekenmerkt. Al snel werd besloten het dorp in deze verwoeste staat te behouden en even verderop bouwde men het dorp opnieuw. Want soms is het gewoon nodig mensen eraan te herinneren hoe onmenselijk mensen kunnen zijn…

Zeker het bezoeken waard, ook de expositie waar je een Nederlandse audiotour kunt boeken. Kijk voor meer informatie op http://www.oradour.org/ Bekijk de rest van mijn foto’s op mijn Flickr pagina.

_MG_2365.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.